Kuolinpesät ja perunkirjoitus

Perunkirjoitus tehdään omaisen kuoleman jälkeen. Siinä selvitetään kuolinpesän tila eli luetteloidaan vainajan omaisuus ja velat. Perunkirjoitus voi tapauksesta riippuen olla monimutkainenkin ja vaativa prosessi, johon on hyvä hakea osaavan lakitoimiston apua - erityisesti siinä tapauksessa, jos vainajalla on ollut paljon omaisuutta ja jos perillisiä on paljon.
 
Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Tilaisuuteen on lain mukaan kutsuttava kaikki pesän osakkaat. Perunkirjoituksen toimittavat kaksi uskottua miestä, joiden tehtävänä on omaisuuden luettelointi ja varojen arvottaminen niiden kuolinhetken käypään arvoon. Perunkirjoituksen toimituttamisen laiminlyönti voi aiheuttaa osakkaille henkilökohtaisen velkavastuun vainajan veloista.
 
Perukirja on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa sen paikkakunnan verovirastolle, jolla kuollut henkilö on ollut kirjoilla. Omaisuus, joka on jäänyt velkojen maksamisen jälkeen, jaetaan perillisten kesken perinnönjaossa, ja siitä on maksettava perintövero, jonka suuruus riippuu sukulaisuussuhteesta sekä jääneen omaisuuden koosta.

Ota yhteyttä

Ola Westmanin puistotie 5
10210 Inkoo
>> Sijainti kartalla

Puh. 09 849 3600
Fax 09 2230 4489
 
baarman-henriksson@surfnet.fi

Avoinna

Ma-Pe: 09.00 - 16.00